Arthur Verona-Luminiș

,

▪️ 58/74 cm,
▪️ Ulei/pânză,
▪️ semnat.

€10.000

S-a născut în 25 august 1868, la Brăila, dintr-o familie originară din Dalmația(Francesco Spiridon Verona și Amalia Lucovischi). A fost trimis de părinți la Viena pentru a îmbrățișa cariera militară. A ajuns ofițer de dragoni în armata austriacă. În 1894, își dă demisia din armată pentru a deveni pictor, influențat de mișcarea secesionistă, de Fritz von Uhde și Simon Hollosy.

În 1895, se înscrie la Academia de Artă, în atelierul lui Uhde. În 1897, lucrează cu Hollosy la Baia Mare. Studiază și la Academia Julian cu Jean Paul Laurens. Expune la Paris. Întors în țară, expune la expoziția artiștilor în viață. Participă la constituirea Societății Tinerimea Artistică, în 1902, și , ca fondator al ei, se bucură de succese.

Compozițiile lui sunt lăudate. În 1902, organizează și prima expoziție personală. N.Grigorescu își exprimă admirația pentru pictura lui. Lucrează intens peisaje din Moldova, Brăila, Herța. Face și desene. Impresionismul picturii lui dobândește o notă particulară, lipsită de spontaneitate. Expunela Tinerimea Artistică, la Atena și München. Este premiat la Salonul Oficial. Se remarcă și ca portretist, fiind considerat egalul lui G.D.Mirea. Execută picturi murale: plafonul caselor Kalinderu și Cantacuzino. Pictează nuduri în spirit secesionist. Cu timpul, pictura sa devine idilică. În timpul războiului rămâne în București, sub ocupație germană, ceea ce face ca opinia publică să-i fie ulterior defavorabilă.

Organizează o academie liberă de pictat. O dată cu ofensiva contra Tinerimii Artistice, Verona, suferă multe critici. Ultima lui manifestare de prestigiu a fost în 1921, având o mare expoziție personală. Participă la Bienala de la Veneția. Continuă să fie numit în jurii, dar critica dură îl afectează și, în 1934, bolnav de reumatism, este amenințat cu paralizia. Multe dintre lucrările lui sunt distruse într-un incendiu, în 1937(peste 100 de lucrări).

A murit în 26 martie 1946, suferind și uitat, la București.